Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Överraskande lågt inflationsutfall

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Det blev ett överraskande lågt inflationsutfall när SCB i dag publicerade konsumentprisindex för september månad.

När Statistiska Centralbyrån (SCB) i dag publicerade konsumentprisindex för september månad framgick det att inflationstakten har rört sig nedåt.

I september rapporteras en nedgång av inflationen med -0,4 procent, en siffra som Riksbanken inte alls förväntat sig. Därmed tror flera storbanker att reporäntan sänks avsevärt när ett nytt besked gällande räntan ska ges om ett par veckor, skriver Dagens Industri.

Enligt SCB:s statistik steg konsumentprisindex (KPI) med 0,2 procent från augusti till september månad. Vilket är en nedgång i jämförelse med samma period under fjolåret då KPI steg med 0,4 procent mellan de två månaderna.

Prishöjningar på kläder har främst bidragit till förändringen, och då med 0,3 procent. Uppgången har däremot påverkats motsatt på grund av prissänkningar på livsmedel, lägre räntekostnader och billigare utrikesflygningar. Totalt bidrog de till en nedgång med 0,2 procentenheter.

Minskade räntekostnader och sänkta elpriser är en del av den totala nedgången av KPI det senaste året. Däremot motverkades nedgången av höjda hyror.

I september i år var KPIF, inflationstakten rensad för effekten av räntesatsförändringar, 0,3 procent. Vilket är en nedgång med 0,2 procent från augusti månad då den uppgick till 0,5 procent.

Både KPI och KPIF blev överraskningar för Sveriges Riksbank, skriver Dagens Industri. De båda utfallen föll 0,4 procentenheter under vad Riksbanken förutsagt. SEB, Swedbank och Nordea menar nu att reporäntan kommer att sänkas ytterligare.

- Som en följd av det mycket låga utfallet i september ändrar vi vår prognos för Riksbanken och räknar nu med en sänkning vid räntemötet den 27 oktober. Vi tror att reporäntan kommer att sänkas med 20 punkter till 0,05 procent, skriver Nordea strax efter SCB:s publicering.


https://www.pengar.se/nyheter/lagt-inflationsutfall


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt