Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Kvinnor äger 15 procent av Sverige

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Kvinnor äger så lite som 15 procent av Sverige.

Endast i en kommun äger kvinnor mer mark än män. Totalt äger kvinnor så lite som 15 procent av Sverige. Det visar en undersökning av Lantmäteriet.

Mindre än hälften så mycket mark. Det är kvinnors verklighet gentemot män. Kvinnor äger i dag 15 procent av marken i Sverige, vilket kan jämföras med mäns 37 procent. Endast i en av landets 290 kommuner är det kvinnor som äger mer än männen. Övrig mark i landet ägs av juridiska personer, organisationer eller företag.

Lantmäteriets sammanställning visar att värdet på mäns tillgångar av småhus uppgår till 1 602 miljarder kronor medan motsvarande siffra för kvinnor ligger på 1 421 miljarder kronor. Det sammanlagda taxeringsvärdet är därmed 181 miljarder kronor bland män för landets vanligaste bostadsform.

- Eftersom fastighetsägandet oftast är långsiktigt sker förändringen sakta, men vi har sett en märkbar förändring sedan rot-avdraget infördes i sin nuvarande form 2008. Det har gjort att många fastighetsägare har överlåtit delägande till sin partner genom gåva eller bodelning, för att fullt ut kunna nyttja rot-avdraget. Detta har varit särskilt tydligt under åren 2010-2014. Det har resulterat i att vi idag ser ett mera jämställt ägande, säger Inger Lindhe, divisionschef Lantmäteriets fastighetsinskrivning, i ett pressmeddelande.

Både när det kommer till ensamt ägande och samägande med män, äger kvinnor mindre än männen i landet. I Ekerö kommun står kvinnor som ägare av 39 procent av marken medan män äger 32 procent, vilket är den enda kommunen i Sverige där så är fallet. När det rör sig om taxeringsvärde är det endast i Borgholm, Simrishamn och Vellinge som kvinnors tillgångar av småhus är större än mäns.

Av landets totalt 3 266 012 fastigheter heläger kvinnor endast 450 716 stycken. Det motsvarar 13,8 procent, eller drygt var tionde fastighet. Män äger samtidigt 786 474 fastigheter.

TOPP 5: Kvinnligt ägande i procent

KommunMänKvinnor
Ekerö, Stockholm32 %39 %
Tjörn, Västra Götaland51 %30 %
Orust, Västra Götaland62 %29 %
Mark, Västra Götaland59 %29 %
Kinda, Östergötland51 %29 %

Topp 5: Manligt ägande i procent

KommunMänKvinnor
Hallstahammar, Västmanland89 %4 %
Bromölla, Skåne77 %13 %
Mörbylånga, Kalmar73 %18 %
Vadstena, Östergötland72 %16 %
Torsås, Kalmar71 %24 %


https://www.pengar.se/nyheter/kvinnor-ager-15-procent-av-sverige


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt