Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Kraftig uppgång av boprisförväntningar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Hushållens förväntningar på bopriserna steg markant i mars månad.

Hushållens förväntningar på bopriserna steg markant i mars månad. Det visar Boprisindikatorn från SEB.

Under mars månad steg boprisförväntningarna med sex enheter till 71 procent. Samtidigt minskade andelen hushåll som tror på fallande priser det kommande året till 11 procent och andelen som tror på oförändrade bopriser sjönk till 12 procent. Det innebär att boprisindikatorn skrivs till 60 i mars månad - vilket är en uppgång med hela tio punkter jämfört med februari.

- Det är en ovanligt stor uppgång. En viktig förklaring är den räntesänkning som Riksbanken genomförde i februari. Utsikterna om fortsatt extremt låga räntor verkar just nu väga tyngre än de politiska diskussionerna om till exempel slopade ränteavdrag och hårdare amorteringskrav, konstaterar Jens Magnusson, privatekonom SEB, i ett pressmeddelande.

Om ett års tid tror hushållen i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,03 procent. Det är en markant justering från februari då hushållen uppgav 0,15 procent som rimlig ränta.

- Ränteförväntningarna sjunker rejält. Hushållen ligger visserligen fortfarande högre än både Riksbankens och marknadens prognoser med det är tydligt att Riksbanken senaste räntesänkning har gjort intryck. Att hushållens förväntningar på reporäntan nu är rekordlåga är sannolikt en viktig förklaring till den stora uppgången i boprisförväntningarna, säger Magnusson.

Inom de närmsta tre månaderna uppger fem procent av hushållen med helt eller delvis rörlig ränta att de kommer binda räntan. Det är likvärdigt med andelen i februari.

BORPRISINDIKATORN

MAR16FEB16JAN16DEC15NOV15OKT15SEP15AUG15JUL15JUN15MAJ15APR15
605043546064726767666567


https://www.pengar.se/nyheter/kraftig-uppgang-av-boprisforvantningar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt