Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Kostnaderna för utbildning ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Utbildningskostnaderna i landet ökade mellan åren 2009 och 2013. Det visar statistik från SCB.

Under perioden 2009-2013 ökade kostnaderna för utbildningsväsendet i Sverige. Det rapporterar i dag Statistiska Centralbyrån.

Totalt ökade kostnaden för landets utbildningsväsen med sex procent mellan 2009 och 2013. För utbildningarna på både grund och avancerad nivå vid högskola och universitet steg kostnaderna med sju procent, samtidigt som antalet helårsstudenter sjönk med 0,5 procent. Kostnaderna för grundskolan ökade med sju procent, där även antalet elever ökade med en procent. För gymnasieskolorna minskade kostnaderna med sex procent mellan 2009 och 2013 och antalet elever minskade med hela fjorton procent. Förskolan fick ökade kostnader med sjutton procent under aktuella år, samtidigt som antalet inskrivna barn steg med tio procent.

Samtidigt har kostnaden per elev i gymnasieskolan ökat med 11,8 procent under fem år. År 2013 kostade en gymnasieelev i snitt 109 900 kronor, vilket är en ökning med 11 600 kronor sedan 2009. En grundskoleelev kostade i fjol 95 000 kronor, vilket är en ökning med 5,5 procent, eller 5 000 kronor. Anslagsintäkten för en student vid universitet och högskola ökade med 0,9 procent och uppgick till 73 000 kronor 2013.

Kostnaderna för utbildning utgjorde i snitt 6,1 procent av BNP i OECD:s medlemsländer. Utbildningskostnaderna var högst i Danmark med 7,9 procent av BNP, följt av Island med 7,7 procent. Sverige placerade sig på plats tretton med 6,3 procent av BNP.


https://www.pengar.se/nyheter/kostnaderna-for-utbildning-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt