Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Knivigt läge för kommuner

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Av nyligen publicerade "Ekonomirapporten" från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) framkommer att Sveriges kommuner befinner sig i ett mycket svårt ekonomiskt läge.

Av nyligen publicerade "Ekonomirapporten" från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) framkommer att Sveriges kommuner befinner sig i ett mycket svårt ekonomiskt läge.

SKL bedömer att landets kommuner och landsting kommer få allt sämre resultat framöver - trots en tilltagen BNP-tillväxt och bra utveckling av både sysselsättning och skatteunderlag 2015-2016. Det som följd av ökade kostnader för verksamheter samt av befolkningsökningen. 

- Många kommuner och nästan alla landsting och regioner brottas med ekonomiska underskott. Skatteunderlaget ökar totalt sett men genom befolkningsökningen försämras resultaten till följd av kraftiga kostnadsökningar. Trots att statsbidragen ökar och att vi även i år får återbetalning från AFA är läget mycket allvarligt, säger Lena Micko, ordförande SKL, i ett pressmeddelande.

Kommunsektorns totala resultat beräknas ha halverats sedan i fjol och överskottet om 14 miljarder sjunker ned till 6,5 miljarder kronor i år. Även hos landstingen ser det tungt ut. Här förväntas resultatet försämras med strax över 4 miljarder kronor jämfört med år 2014.

- Ökade krav inom vård, skola och omsorg samt stora investeringsbehov gör att landsting, regioner och kommuner står inför stora utmaningar. Skatteunderlaget räcker inte för att möta detta. Om stora skattehöjningar ska undvikas behöver de fortsätta att effektivisera sina verksamheter, förändra arbetssätt och tillämpa ny kunskap och teknik, säger Lena Micko.


https://www.pengar.se/nyheter/knivigt-lage-for-kommuner


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt