Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Jordens rikaste blir allt rikare

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En rapport från Oxfam visar att jordens rikaste procent snart äger mer än vad resterande befolkning gör sammanlagt.

Jordens rikaste procent äger inom något år mer än vad resterande befolkning gör tillsammans. Det visar en rapport från den globala utvecklingsorganisationen Oxfam.

Under 2009 uppgick den rikaste procentens tillgångar till 44 procent av befolkningens totala tillgångar. På fem år har andelen ökat till 48 procent av rubbet. Det betyder att de rikas gemensamma tillgångar kommer att spräcka 50 procent-barriären någon gång inom 2016, skriver Oxfam.

- Vill vi verkligen leva i en värld där en procent av jordens befolkning äger mer än resten tillsammans? Den extrema ojämlikheten i världen är svår att greppa. Trots detta fortsätter klyftan mellan de allra rikaste och resten att växa, kommenterar Oxfams internationella VD Winnie Byaniyima

Av de resterande 52 procenten som inte ägs av världens rikaste procent, ägs 46,5 procent av den rikaste femtedelen på jorden. Vilket innebär att 5,5 procent av drygt hälften av de sammanlagda tillgångarna ägs av resterande 80 procent av befolkningen.

Världens åttio rikaste ägde under 2010 sammanlagt 1,3 triljoner amerikanska dollar. Samma siffra idag är 1,9 triljoner. Sedan 2009 har tillgångarna fördubblats för de rikaste 80 personerna, samtidigt som tillgångarna för de fattigaste femtio procenten är lägre än för fem år sedan. Idag äger de åttio rikaste individerna lika mycket som jordens fattigaste 3,5 miljarder gör tillsammans.

Under fjolåret noterades 1 645 personer vara miljardärer, enligt Forbes. Av dessa var närmare en tredjedel amerikanska medborgare, och en nästan lika stor del (34 procent) hade ärvt en del eller hela sin förmögenhet. Av de personer som ärvt sina tillgångar är 85 procent över femtio år och nio av tio är män.


https://www.pengar.se/nyheter/jordens-rikaste-blir-allt-rikare


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt