Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

När du inte betalar räkningarna i tid

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vad händer om du inte betalar räkningen i tid?

Ibland händer det att en räkning inte betalas i tid eller helt glöms bort. Vi på Pengar.se förklarar vad följderna blir om så är fallet.

KÖP

Det första som sker är att du gör ett köp på faktura, tar ett lån eller tecknar ett abonnemang som leder till att en räkning dimper ned i brevlådan. På räkningen eller fakturan finns ett förfallodatum, vilket är sista dagen då inbetalning ska ske. Du ska alltså betala beloppet på räkningen innan detta datum.

PÅMINNELSE

Har beloppet inte nått fordringsägaren inom en vecka efter förfallodagen så skickas vanligtvis en påminnelse ut till dig. En påminnelse är en ny räkning eller faktura, men ofta med en extra påminnelseavgift samt även en dröjsmålsränta för de dagar betalningen är försenad. Påminnelseavgiften ligger runt 50 kronor och dröjsmålsräntan på 8 procent av beloppet. Den nya räkningen har en ny förfallodag, vanligt är 7-10 dagar efter utskicket.

INKASSO

Betalar du inte räkningen efter påminnelsen är två scenarion möjliga; antingen sänds ytterligare en påminnelse ut eller så skickar fordringsägaren fakturan till ett inkassobolag. Normalt sker detta 7-10 dagar efter påminnelsens förfallodag. Vidarebefordrar fordringsägaren fakturan betyder det att du inom den närmsta tiden får en ny räkning hem. Räkningen kallas då för inkassokrav och har ytterligare en påminnelseavgift samt dröjsmålsränta. Dessutom tillkommer en inkassoavgift på 160 kronor. Du har åtta dagar på dig att betala in hela beloppet från denna dag.

KRONOFOGDEN

Betalar du inte inkassokravet eller struntar i att be fordringsägaren om uppskov eller en avbetalningsplan kommer fakturan att skickas vidare till Kronofogden för indrivning. Då kommer ytterligare 640 kronor att läggas till på räkningen. Samtidigt får du ett krav om betalning från Kronofogden som instruerar om när betalningen ska vara tillhanda.

UTSLAG, UTMÄTNING OCH BETALNINGSANMÄRKNING

Har du ännu inte betalat, kontaktat fordringsägaren, inkassobolaget eller Kronofogden kommer Kronofogdsmyndigheten att meddela ett utslag. Ett utslag betyder att skuldens riktighet fastställs. Kronofogden har i och med meddelandet om utslag, rätt att försöka göra en utmätning på dig. Utmätningen är till för att få in de pengar du är skyldig. Den kan ske av din lön, skatteåterbäring eller tillgångar. Din privatekonomi och ditt hem ses över av Kronofogden i jakt på säljbara tillgångar som kan driva in pengar.

Samtidigt som Kronofogden meddelar ett utslag kommer kreditupplysningsbolagen utfärda en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen är ett sorts bevis för att du ej har skött din ekonomi. Får du en anmärkning kommer det vara svårare att teckna abonnemang, ansöka om lån, köpa på kredit eller faktura och få hyreskontrakt i framtiden. Betalningsanmärkningen betyder att du ej är kreditvärdig och står kvar i tre år efter att skulden betalats.


Källa: Spara&Placera 


https://www.pengar.se/nyheter/inte-betala-i-tid






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt