Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Inkassobolag brister i sin hantering av fordringar mot unga

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Datainspektionen har granskat tio inkassobolag och funnit brister i deras hantering av fordring mot barn och unga.

Flera inkassobolag uppvisar allvarliga brister när det kommer till hantering av fordringar mot unga och barn. Det visar Datainspektionens senaste undersökning av tio inkassobolag i Sverige.

Dåligt fungerande rutiner, knapra kunskaper och bristfällig kontroll är brister som framkommit hos landets inkassobolag efter en granskning av Datainspektionen. Bristerna gäller fordringar mot omyndiga personer, vilket betyder personer som var under 18 år när skulden först uppkom. De berörda inkassobolagen har problem att upptäcka att fordringen gäller en underårig, har inte kontrollerat att det finns en laglig grund för fordran av sådant slag innan indrivningen sker samt brister i kunskapen om vilka regler som gäller för barn och unga med skulder.

- Det finns idag få sätt för barn och unga att bli skuldsatta. Därför är det mycket viktigt att bolagen hittar dessa fordringar bland sina inkassoärenden och kontrollerar att det verkligen finns en grund för en sådan fordran innan man riktar indrivningsåtgärder mot en underårig, säger Malin Fredholm, som har genomfört granskningen, i ett pressmeddelande.

Datainspektionen skriver att de berörda inkassobolagen nu kommer att förbättra sina rutiner med mål att avsluta ärenden som rör unga och barn samt undersöka om det finns laglig grund för fordran.

- Vi förutsätter att de bolag som saknar kunskap om i vilka situationer en underårig faktiskt kan bli skuldsatt, ser till att skaffa sig sådana kunskaper om de har för avsikt att fortsätta driva in fordringar mot unga. Detsamma gäller förstås även inkassobolag som inte ingått i granskningen, men som hanterar den här typen av fordringar, fortsätter Fredholm.


https://www.pengar.se/nyheter/inkassobolag-brister-i-sin-hantering-av-fordringar-mot-unga


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt