Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Inget amorteringskrav i augusti

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Finansinspektionen (FI) går inte vidare med amorteringskravet som skulle införas den 1 augusti i år.

Finansinspektionen (FI) går inte vidare med amorteringskravet som skulle träda i kraft den 1 augusti i år.

FI meddelar under torsdagsmorgonen att myndigheten ej väljer att gå vidare med amorteringskravet. Det då kammarrätten i Jönköping bedömer att det är tveksamt om FI har stöd i lagstiftningen för att införa regler om amortering.

Enligt FI finns det stöd i lagstiftningen, men delar samtidigt Kammarrättens syn om att inga tveksamheter bör finnas kring regler av sådant slag.

"FI konstaterar att rättsläget är osäkert och att FI:s mandat behöver förtydligas. FI går därför i dagsläget inte vidare med amorteringskravet", skriver FI i pressmeddelandet.

Kammarrätten i Jönköping och ytterligare remissinstanser bedömer att det finns en "osäkerhet i lagen". Vilket är en bedömning som FI respekterar och väljer därmed att stoppa arbetet med amorteringskravet. FI bedömer dock att ett amorteringskrav fortfarande behövs.

- Vi tycker att vi har gjort en väldigt rimlig bedömning, kommenterar vikarierande generaldirektör Martin Noréus under en presskonferens på torsdagen.

- Det finns inga övertygande samhällsekonomiska argument för att inte införa amorteringskrav, säger han.

Enligt FI är kreditmarknaden i dag ej akut men riskerar att bli ett samhällsproblem. Den höga skuldsättning som råder kan bli förödande för banksystemet och samhällsekonomin.

FI menar att remissinstanserna gjort en snävare tolkning av Sundhetsregeln än myndigheten själv. Att man inriktar sitt resonemang på förarbeten som togs fram i början av 00-talet.

- Vi anser att en sådan här bestämmelse måste läsas i ljuset av hur verkligheten ser ut i dag, säger FI:s chefsjurist Per Håkansson.

"Frågan om ett amorteringskrav är lika angelägen som tidigare. Jag delar Finansinspektionens syn att det behövs ett amorteringskrav. Amorteringskravet är en bland flera åtgärder som bör vidtas för att minska riskerna med hushållens skuldsättning och öka motståndskraften i svensk ekonomi. Men det behöver komma på plats så snart som möjligt. Därför är det viktigt att FI:s mandat förtydligas och att förutsättningarna för ett amorteringskrav nu utreds skyndsamt", kommenterar Riksbankschef Stefan Ingves  i ett pressmeddelande efter FI:s besked.


https://www.pengar.se/nyheter/inget-amorteringskrav-i-augusti


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt