Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Inga goda nyheter för Ingves

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Aprils inflationssiffror blev inte riktigt som riksbankschef Stefan Ingves tänkt sig.

Aprils inflationssiffror blev inte riktigt som riksbankschef Stefan Ingves tänkt sig. I april månad skedde en nedgång av inflationstakten. Det framkommer av statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Mellan mars och april var konsumentpriserna oförändrade, vilket kan jämföras med motsvarande period i fjol då KPI ökade med 0,4 procent.

Lägre priser på paketresor (-11,1%), räntekostnader (-3,7%) och el (-1,3%) bidrog nedåt med mellan 0,1-0,2 procentenheter. Samtidigt motverkades nedgången av högre priser på böcker (+27,4%), drivmedel (+2,7%), kläder & skor (+1,2%) samt livsmedel (+0,7%), med respektive 0,1 procent.

Inflationstakten var i april månad -0,2 procent. Det är en nedgång från föregående månad då inflationstakten uppgick till 0,2 procent. Enligt riksbankens prognos skulle inflationen uppgå till 0,2 procent även i april.

Förändringen i KPI påverkades nedåt med 0,2 procentenheter vardera som följd av lägre räntekostnader för egnahemsägare (-15,8%) samt lägre priser på drivmedel (-4,6%). Däremot motverkades nedgången av högre priser på alkoholhaltiga drycker och tobak (+3,6%), restauranger (+2,9%) samt hyror (+1,4%) med 0,2 procentenheter var. Även högre livsmedelspriser (+2,1%) motverkade nedgången, och det med 0,3 procentenheter.

KPIF, KPI med fast ränta, var i april månad 0,7 procent. Der är en uppgång med 0,2 procent från mars. Enligt Riksbankens prognos skulle KPIF vara 1,0 procent i april.


https://www.pengar.se/nyheter/inga-goda-nyheter-for-ingves


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt