Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Industrin satsar mindre

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Industriföretagen väljer att minska sina investeringar under 2014. Något som går emot trenden.

Den senaste tiden har industrin valt att öka sina investeringar. I år minskar dock satsningen från företagen. Det visar Statistiska Centralbyråns senaste investeringsenkät.

Under 2014 beräknar industriföretagen att investera 51,9 miljarder kronor. Vilket är en minskning med tio procent i jämförelse med föregående år. Trots en minskad investering i år är dock företagen optimistiska inför framtiden, där volymen och investeringen förväntas öka redan under kommande år - till 54,3 miljarder kronor.

Inom fastighetsförvaltning, byggbranschen, transportbranschen och magasineringsbranschen finns planer på att öka investeringarna innan årsskiftet. Fastigetsförvaltningen räknar med en ökad investering om två procent och byggbranschen med hela åtta procent. Energibranschen planerar ingen ökad investering utan förblir oförändrad från fjolåret.

Samtidigt planerar flera branscher att minska investeringsvolymerna. Gruvindustrin och pappersindustrin väntas minska sina investeringar med 21 respektive 12 procent. Vilket ger en total investering om 8,8 miljarder respektive 6,3 miljarder kronor. Även transportmedelsindustrin och elektronikvaruindustrin planerar att minska sina investeringar, och det med 18 respektive 5 procent. Det ger en investering på 6,6 miljarder kronor vardera. Inom den kemiska industrin kommer investeringarna minska med två procent, och totalt investeras 6,3 miljarder kronor. Livsmedelsindustrin plus stål- och metallverk går emot strömmen och ökar volymerna med sex procent var - en investering på 4,9 respektive 3,4 miljarder.

Det kommande året förväntas volymutvecklingen ändra riktning, och öka med fem procent i jämförelse med 2014. Då planerar gruvindustrin att öka inversteringsvolymen med åtta procent och total investera 9,7 miljarder. Dessutom ökar elektronikvaruindustrin och pappersvaruindustrin med 3 respektive 6 procent - en investering om 6,5 respektive 6,4 miljarder kronor. Inom den kemiska industrin förväntas investeringarna öka med 13 procent, vilket ger en investering om 7,1 miljarder kronor. Samtidigt ökar även transportmedelsindustrin med hela tolv procent och investerar 7,9 miljarder kronor. Livsmedelsindustrin går även här emot strömmen och minskar sin volym med 11 procent, då en investering på 4,3 miljarder planeras.


https://www.pengar.se/nyheter/industrin-satsar-mindre


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt