Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Skärmdump Google Maps

Import och export ökade

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under årets första sex månader ökade importen och exporten av varor - både i volym och värde.

Under årets första sex månader ökade importen och exporten av varor - både i volym och värde. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Under januari-juni i år jämfört med motsvarande period i fjol ökade varuexporten och varuimporten med 6 respektive 4 procent. Det totala värdet under perioden var för exporten 593 miljarder kronor och för importen 570 miljarder kronor, vilket gav ett handelsnetto om 23 miljarder kronor. Det kan jämföras med ett handelsnetto på 14 miljarder kronor ett år tidigare.

Sett till volym ökade varuexporten med 3,1 procent mellan januari-juni i år och samma period förra året. Varuimporten stod samtidigt för en volymökning på 3,2 procent. Importvolymen når därmed en rekordnivå för ett års första sex månader, medan exportvolymen ligger tre procent under rekordet som noterades 2008.

Under halvåret ökade exporten av bland annat verkstadsvaror, skogsvaror och kemivaror, medan till exempel energivaror noterades för en nedgång om 20 procent. Även övriga varor ökade, där underkategorin livsmedel steg med 8 och möbler med 6 procent.

I juli månad uppgick handelsnettot till 0,3 miljarder kronor, som följd av en utrikeshandel där varuexporten uppgick till 89,4 miljarder kronor och varuimporten till 89,1 miljarder kronor. Det är en ökning med två procent för exporten och 4 procent för importen jämfört med juli månad i fjol. 


https://www.pengar.se/nyheter/import-och-export-okade


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt