Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens lån fortsätter växa

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under januari månad fortsatte hushållens lån att växa.

Under januari månad fortsatte hushållens lån att växa. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Hushållens sammanlagda lån hos monetära finansinstitut uppgick i januari till 3 081 miljarder kronor, vilket är en ökning med 173 miljarder från samma månad i fjol. Av de totala lånen står bostadslån för 81 procent, eller 2 499 miljarder kronor. Mellan januari 2014 och 2015 skedde en ökning av bostadslånen med 150 miljarder, vilket motsvarar en årlig tillväxttakt på 6,4 procent.

Hushållens konsumtionskrediter hade en tillväxttakt om 3,3 procent, samtidigt som lån med övriga säkerheter nådde en tillväxttakt på 5,4 procent. Vilket motsvarar en ökning med 179 respektive 403 miljarder kronor. 

Januari månad hade en genomsnittlig bolåneränta på 1,87 procent. Det är en minskning med fem punkter jämfört med föregående månad. Nedgången av den genomsnittliga bolåneräntan för hushåll beror till största delen på att den rörliga räntan minskade till 1,86 procent.

Hushållens snittränta på nyinsättningar på bankkonton uppgick till 0,21 procent i januari, vilket är en oförändrad insättningsränta från december 2014. Samtidigt minskade räntan på konton med bindningstid eller begränsade uttag med 0,02 till 0,38 procent.

RÄNTA OCH TILLVÄXT

Nya låneavtalNya bolåneavtalTillväxttakt
JAN-142,69%2,45%5,1%
DEC-142,07%1,92%6,0%
JAN-142,03%1,87%6,1%


https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-lan-fortsatter-vaxa






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt