Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens lån fortsätter att öka

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Hushållens lån fortsätter att öka. Det rapporterar SCB.

Hushållens lån fortsätter att öka. I september månad ökade lånen med 155 miljarder kronor jämfört med i fjol och 16 miljarder från föregående månad i år. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

I september uppgick hushållens lån hos monetära finansinstitut (MFI) till 3 019 miljarder kronor, vilket är en ökning med 155 miljarder kronor, eller 0,1 procent, från motsvarande månad i fjol. Samtidigt ökade utlåningen med 16 miljarder kronor från augusti i år. Den årliga tillväxttakten uppgick därmed till 5,7 procent.

Även utlåningen för bostäder ökade i september. Bostadslånen som utgör 81 procent, eller i september; 2 443 miljarder kronor, av den totala hushållsutlåningen steg med 136 miljarder jämfört med samma månad 2013. Sett till augusti i år ökade den årliga tillväxttakten med 0,1 procent och uppgick till 6,0 procent. De resterande 19 procent av den totala utlåningen består främst av konsumtionslån, som nådde en årlig tillväxttakt om 5,2 procent.

Den genomsnittliga räntan uppgick i september till 2,15 procent och förblev därmed oförändrad för nya bolånetagare. Den rörliga räntan gick ned med 0,1 procentenheter till 2,10 procent, samtidigt som den genomsnittliga räntan för nya insättningar på bankkonton ökade i september med 0,1 procent.

Ränta och tillväxt

Månad

Hushållens nya låneavtal

Hushållens nya bolåneavtal

Tillväxttakt, utlåning till hushåll

sep-132,96%2,73%5,0%
aug-142,41%2,15%5,6%
sep-142,35%2,15%5,7%


https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-lan-fortsatter-oka


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt