Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens lån fortsatte öka i maj

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Även i maj månad ökade hushållens lån från monetära finansinstitut - och bostadslånen är fortsatt största bidragande faktor.

Även i maj månad ökade hushållens lån från monetära finansinstitut - och bostadslånen är fortsatt största bidragande faktor. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Vid utgången av maj månad uppgick hushållens lån till monetära finansinstitut till 3 148 miljarder kronor. Det betyder att de totala lånen ökat med 192 miljarder kronor sedan maj månad i fjol. Bostadslånen utgjorde hela 169 miljarder kronor av den totala ökningen. Den årliga tillväxttakten noterades därmed till 6,6 procent, vilket är en höjning med 0,1 procent jämfört med april. Samtidigt var den årliga tillväxttakten för bostadslånen 7,1 procent, en ökning med 0,2 procentenheter.

Hushållens konsumtionskrediter var i maj 183 miljarder, medan lån med övriga säkerheter uppgick till totalt 406 miljarder kronor. Den årliga tillväxttakten var 3,6 respektive 5,3 procent under månaden.

Den genomsnittliga bolåneräntan för nya avtal uppgick till 1,67 procent, vilket är likvärdigt med föregående månad. Samtidigt sjönk den rörliga räntan till 1,64 procent.

Den genomsnittliga räntan på nyinsättningar på bankkonton var under månaden 0,10 procent. Det är en nedgång med 0,02 procent från april. För konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag var genomsnittsräntan 0,18 procent, en minskning från föregående månad.

Ränta nya låneavtalRänta nya bolåneavtalTillväxttakt utlåning
Maj 20142,67 %2,39 %5,2 %
April 20151,82 %1,67 %6,5 %
Maj 20151,86 %1,67 %6,6 %


https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-lan-fortsatte-oka-maj


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt