Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens kontosparande på rekordnivå

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​De exceptionellt låga räntorna till trots, så fortsätter svenska hushåll att spara på bankkonton.

De exceptionellt låga räntorna till trots, så fortsätter svenska hushåll att spara på bankkonton. Det visar en rapport från SBAB.

I rapporten "Inlåning & Sparande" från SBAB, framgår att svenskarna aldrig förr har sparat så mycket på bankkonton som i dag. Under årets andra kvartal steg värst på bankkonton med 75 miljarder kronor, vilket är nytt rekord. SBAB menar att en god hushållsekonomi, hög sparbenägenhet och ett visst försiktighetstänkande är anledningen till det höga sparandet.

Att många väljer just bankkonton som sparform, trots kanske mer attraktiva sparformer att välja bland, beror troligtvis på att hushållen önskar en lättillgänglig buffert, att det är enkelt samt osäkerhet på andra former av sparande. Under det senaste året har svenska hushållens kontosaldon hos banker ökat med 7,8 procent, det trots att snitträntan gått från 0,7 till knappa 0,2 under samma period.

En övervägande del av samtliga pengar på bankkonton hittas hos landets fyra storbanker Swedbank (20,5%), Handelsbanken (18,1%), Nordea (14,8%) och SEB (11,9%). En stor andel av hushållen har sin totala privatekonomi hos en storbank. Samtidigt kan det ses en förändring i spararnas beteende som i allt större omfattning väljer andra alternativt än nämnda storbanker. Storbankernas marknadsandel har mellan 2009-2015 sjunkit med 15 procent.


https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-kontosparande-pa-rekordniva


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt