Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens förmögenhet rekordhög

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under fjolårets fjärde kvartal ökade hushållens samlade förmögenhet till rekordhöga nivåer.

Under fjolårets fjärde kvartal ökade hushållens samlade förmögenhet till rekordhöga nivåer. Det visar SEB:s senaste Sparbarometer.

Sveriges hushålls nettoförmögenhet ökade med hela 562 miljarder kronor, eller 16 procent, under det fjärde kvartalet i fjol. Det ger en ny rekordhög samlad förmögenhet om 12 187 miljarder kronor. Hushållens skuld, i förhållande till tillgång, utgör 21,1 procent av rekordförmögenheten.

- 2014 var ett rekordår både för nysparande och den samlade förmögenheten. Ett bra börsklimat, stigande bostadsvärden och låga räntor har stimulerat nysparandet och lett till att hushållens bruttoförmögenhet nu har passerat milstolpen 15 000 miljarder kronor, säger Jens Magnusson, privatekonom SEB, i ett pressmeddelande.

Hushållens bruttotillgångar noterades för en ökning på 610 miljarder kronor, eller 4,1 procent och uppgick till totalt 15 455 miljarder kronor. Samtidigt minskade hushållens skulder i förhållande till den totala förmögenheten - och det med 48 miljarder kronor, eller 1,5 procent. Totala skulden det fjärde kvartalet var -3 268 miljarder kronor. Nysparandet hos hushållen nådde samtidigt 65 miljarder kronor, varav 36 miljarder utgjordes av premiepensionsinsättningar.

- Hushållens skulder fortsätter att öka i allt snabbare takt. Det är framförallt de stigande bostadspriserna som driver utvecklingen som i vissa delar är oroande. Samtidigt fortsätter skulderna som andel av tillgångarna att minska och i ett längre tidsperspektiv är skuldökningstakten ganska låg.


https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-formogenhet-rekordhog


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt