Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens förmögenhet minskade

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under det andra kvartalet i år minskade hushållens förmögenhet med närmare 150 miljarder kronor.

Under det andra kvartalet i år minskade hushållens förmögenhet med närmare 150 miljarder kronor. Det visar SEB:s senaste Sparbarometer.

Svenskarnas nettoförmögenhet uppgick till 12 923 miljarder kronor vid utgången av det andra kvartalet 2015. Det är en nedgång med 149 miljarder kronor, eller en andel om en procent. Hushållens bruttoförmögenhet minskar samtidigt för första gången på fyra år (höst 2011) och noteras till 16 304 miljarder kronor. Främsta anledningen till tappet under kvartalet var de fallande börserna.

- En lång period av stigande förmögenheten hos hushållen är nu bruten. Nedgången i aktierelaterade tillgångar i kombination med fortsatt stigande skulder gör att nettoförmögenheten vänder ner och skuldkvoten vänder upp. Att hushållens största tillgång, bostäderna, fortsatte att stiga i värde räckte inte för att kompensera den övriga utvecklingen, kommenterar Jens Magnusson, privatekonom SEB, i ett pressmeddelande.

Hushållens skulder uppgick till 3 381 miljarder kronor och skuldkvoten rör sig uppåt för första gången på elva efter varandra följande kvartal. Hushållens skulder ökade med 2,1 procent under kvartalet och årstakten noteras till 6,4 procent.

- Samtidigt som aktietillgångarna sjunkit i värde har nysparandet ökat till en ny rekordnivå. Sammantaget sparades 99 miljoner kronor vilket är den högsta noteringen i Sparbarometerns 20-åriga historia. En effekt av det osäkra börsläget är också att en stor majoritet av nysparandet hamnar på vanliga bankkonton, säger Magnusson.


https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-formogenhet-minskade


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt