Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens finansiella sparande noll

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under årets tredje kvartal uppgick hushållens finansiella sparande till noll.

Under årets tredje kvartal uppgick hushållens finansiella sparande till noll. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Enligt SCB är årets tredje kvartal normalt det kvartal då hushållen väljer att spara minst. Under 2014 redovisas ett finansiellt sparande om noll, vilket bekräftar normen. 

Under de senaste fyra åren har hushållssparandet varje tredje kvartal befunnit sig kring noll eller strax över. Dock har nettotransaktionerna för både finansiella tillgångar och skulder varit ovanligt höga i år, med hela 49 miljarder kronor. Vilket ska jämföras med det tredje kvartalet 2012 då tillgångarna steg med 36 miljarder och skulderna med 31. Ser man tillbaka till åren 2007-2010 var däremot skuldernas ökning avsevärt högre än nysparandet och det finansiella sparandet negativt. Det förändrades som följd av en bank- och statsfinansiell orolighet i Sydeuropa samt införandet av bolånetaket i Sverige år 2010.

Hushållens sparande i finansiella tillgångar uppgick till 49 miljarder, vilket betyder att låneökningen var av samma storlek. Den finansiella förmögenheten växte på grund av bostadsrättsandelarnas värdeuppgång och en försvagad krona. Främst sparade hushållen i fonder, då fonder för nio miljarder nettoköptes under kvartalet. Hushållen fortsätter att visa lågt intresse för aktier och aktiefonder, samtidigt som sparandet på bankkonton bromsades upp. Nettoinbetalningarna till tjänstepensionen uppgick till 36 miljarder kronor det tredje kvartalet 2014.https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-finansiella-sparande-noll


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt