Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållens boprisförväntningar faller kraftigt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

I oktober månad faller hushållens förväntningar på bostadspriserna markant.

I oktober månad faller hushållens förväntningar på bostadspriserna markant. Det visar SEB:s Boprisindikator.

Hushållens boprisförväntningar minskar med åtta enheter mellan september och oktober och uppgår till 64. Av rapporten från SEB framkommer att 74 procent av de tillfrågade hushållen tror på ökande bostadspriser det närmsta året, vilket är en nedgång med 6 procentenheter jämfört med föregående månad. Samtidigt noteras en ökning om två procent av andelen som tror på fallande priser, som nu uppgår till 10 procent.

- Inte sedan december 2012 har boprisindikatorn sjunkit så mycket en enskild månad. Lägre förväntningar är goda nyheter för alla som oroar sig för en överhettad bostadsmarknad. I ett längre perspektiv är nivån dock fortfarande hög och det återstår att se om detta är en tillfällig sättning eller början på en ny trend, kommenterar Jens Magnusson, privatekonom SEB, i ett pressmeddelande.

När det gäller Riksbankens reporänta om ett års tid, uppger hushållen i genomsnitt att den kommer ligga på 0,11 procent. Det är lägre än genomsnittet i september då hushållen svarade 0,19 procent.

- Hushållen fortsätter att anpassa sina ränteförväntningar nedåt och hamna allt närmare Riksbankens egen prognos. Det är alltså inte rädsla för högre reporänta som gör att hushållens boprisförväntningar nu backar rejält, säger Magnusson.

Samtidigt svarar fyra procent av hushållen att de har planer på att binda räntan de närmsta tre månaderna. Det är två procentenheter färre än föregående månad.

BOPRISINDIKATOR NOVEMBER 2014 - OKTOBER 2015

OKT15SEP15AUG15JUL15JUN15MAJ15APR15MAR15FEB15JAN15DEC14 NOV14
647267676665676866595457


https://www.pengar.se/nyheter/hushallens-boprisforvantningar-faller-kraftigt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt