Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållen sparade mindre

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Svenska hushålls sparande minskade det fjärde kvartalet 2015.

Svenska hushålls sparande minskade det fjärde kvartalet 2015. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Hushållens finansiella sparande, eller nysparandet reducerat med skuldökningen, uppgick till -2 miljarder kronor det fjärde kvartalet i fjol. I finansiella tillgångar var nysparandet 67 miljarder kronor, samtidigt som skulderna ökade med 69 miljarder kronor. Sparandet var därmed avsevärt lägre än vad som redovisades för motsvarande kvartal föregående två år med 26 respektive 21 miljarder kronor.

De finansiella tillgångarna ökade under kvartalet med 341 miljarder kronor, vilket huvudsakligen är ett resultat av Stockholmsbörsens uppgång om 6 procent. De finansiella tillgångarna minus skulderna, den så kallade finansiella nettoförmögenheten, var 7 766 miljarder kronor. Det är en ökning om 272 miljarder kronor sedan slutet av föregående kvartal.

Det individuella sparandet var markant lägre under kvartalet med -30 miljarder kronor. Framförallt var det stora insättningar till tjänste- och premiepensionen, vilka bortses i det individuella sparandet, som ledde till att det totala sparandet var högre. 

Under året minskade intresset för svenskregistrerade fondandelar och under det fjärde kvartalet nettoköptes fonder för endast 3 miljarder kronor. Under motsvarande kvartal ett år tidigare nettoköpte hushållen fonder för 14 miljarder kronor.

Svenska hushålls lån ökade med 64 miljarder kronor årets sista kvartal och den årliga låneökningstakten ökade till 7,1 procent. Lånen ökade under hela året med 233 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/hushallen-sparade-mindre


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt