Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållen fortsätter låna

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Hushållens lån från monetära finansinstitut fortsätter att öka även i oktober.

Under oktober ökade hushållens lån, samtidigt som den genomsnittliga utlåningsräntan sjönk. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån.

Hushållens lån från Monetära Finansinstitut (MFI) ökade sin årliga tillväxt med 0,2 procent mellan september och oktober, till 5,9 procent. De sammanlagda lånen för hushållen uppgick till 3 037 miljarder kronor, vilket är en ökning med 161 miljarder i jämförelse med samma månad i fjol. Främst är det bostadslån som bidrar till uppgången, där en ökning med 141 miljarder kronor redovisades för oktober. Vilket ger en årlig tillväxttakt om 6,1 procent.

Hushållens utestående lån med säkerhet i småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter uppgick till 2 459 miljarder kronor under månaden. Samtidigt utgör konsumtionslån en stor del av den resterande lånesumman, med 180 miljarder - en tillväxttakt på 5,2 procent.

Den genomsnittliga utlåningsräntan för nya avtal till icke-finansiella företag sjönk med nio punkter till 2,07 procent i oktober. Samtidigt sjönk hushållens genomsnittliga ränta för nya låntagare med 0,01, till 0,29 procent. För konton med bindningstid eller med begränsade kostnadsfria uttag sjönk räntan till 0,59 procent - en nedgång med 0,02 procent.

Utlåningen från monetära finansinstitut till icke-finansiella företag nådde 1 950 miljarder kronor i oktober, vilket är en ökning om 64 miljarder vid en jämförelse med motsvarande månad 2013. Det ger en årlig tillväxttakt på 3,9 procent - vilket är en uppgång från 3,2 procent i september. Av den sammanlagda utlåningen till icke-finansiella företag utgjorde lån till bostadsrättsföreningar 360 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/hushallen-fortsatter-lana


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt