Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållen fortsätter att spara mycket

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Hushållens finansiella sparande var högt även under det första kvartalet i år.

Hushållens finansiella sparande var högt även under det första kvartalet i år. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Under det första kvartalet 2015 uppgick hushållens finansiella sparande till 56 miljarder kronor, vilket är likvärdigt med de första kvartalen de senaste fyra åren. Nettoinflödet var störst i försäkringar och fonder, samtidigt som bankinlåningen minskade: en ovanlig företeelse sedan avskaffandet av förmögenhetsskatten för åtta år sedan.

Trots att Stockholmsbörsen steg med 14 procent under kvartalet fortsatte de svenska hushållen att sälja direktägda aktier för att fromma fondsparande. En övervägande andel av hushållens fondinnehav, som uppgår till 873 miljarder konor, utgörs fortsatt av aktiefonder. Dock har kategorin "andra fonder" ökat allra mest sedan två år tillbaka. Bland annat nettoköptes blandfonder och fond-i-fonder, som båda ingår i nämnd kategori, för elva respektive åtta miljarder under kvartalet. Aldrig tidigare har ett så stort nettoköp genomförts av kategorin under ett enskilt kvartal.

I slutet av mars månad var hushållens tillgångar på bankkonton 1 357 miljarder kronor, vilket är tolv procent av de totala finansiella tillgångarna. Svenska hushåll genomförde under kvartalet nettouttag om 4 miljarder kronor, vilket är högst ovanligt, då insättningarna normalt sätt är större än uttagen. Företagarhushållen gjorde majoriteten av uttagen, då det är under det första kvartalet som stora skatteinbetalningar genomförs.

Under kvartalet ökade hushållens låneskulder med 45 miljarder kronor, vilket är den största ökningen för ett enskilt kvartal sedan 1996. Samtidigt ökade låneökningstakten med 1,3 punkter och uppgick till 5,9 procent.

Hushållens finansiella tillgångar var i slutet av mars 11 476 miljarder kronor - en ökning med sju procent. Ökningen är framförallt ett resultat av börsuppgången. Hushållens finansiella tillgångar har mer än fördubblats under det senaste decenniet. 


https://www.pengar.se/nyheter/hushallen-fortsatter-att-spara


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt