Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Hushållen blir allt rikare

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Hushållens förmögenhet ökar under årets tredje kvartal.

Under årets tredje kvartal ökade hushållens nettoförmögenhet. Det visar SEB:s senaste Sparbarometer.

Under det tredje kvartalet i år uppgick de svenska hushållens förmögenhet till 11 458 miljarder kronor, vilket är en ökning med två procent, eller 229 miljarder kronor. Det betyder att nettoförmögenheten når sin högsta nivå någonsin. En anledning till den fortsatta uppgången är ett högt nysparande.

- I den politiska turbulens vi nu går igenom lyfts ofta starka offentliga finanser fram som en lugnande faktor. Det faktum att hushållens balansräkningar är starka och att nettoförmögenheten aldrig varit större är även det betydelsefullt för att hålla igång ekonomin osäkra tider, säger Jens Magnusson, privatekonom hos SEB, i ett pressmeddelande.

Samtidigt fortsätter landets hushåll att låna. Totalt steg upplåningen med 1,3 procent under det tredje kvartalet - en 0,2 procentenheter större ökning än motsvarande period i fjol. Årstakten uppgick till 5,2 procent, vilket är en ökning med 4,4 procent i jämförelse med för tolv månader sedan.

- Hushållens skulder minskar som andel av tillgångarna med ökar både i absoluta tal och som andel av de disponibla inkomsterna. Vi kommer därmed att få se ett fortsatt stort fokus på skulddämpande åtgärder och de närmaste kvartalen kommer att utvisa vika effekter dessa får, fortsätter Jens Magnusson.


HUSHÅLLENS TILLGÅNGAR OCH SKULDER, kvartal 3

Nettoförmögenhet11 458 000 000 000 SEK
Varav tillgångar14 678 000 000 000 SEK
Varav skulder-3 220 000 000 000 SEK


https://www.pengar.se/nyheter/hushallen-blir-allt-rikare


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt