Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Högre arbetslöshetsersättning i september

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​I början av september höjs ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen.

I början av september höjs ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen. Totalt beräknas strax över 300 000 personer beröras av beslutet. Det uppger Statistiska Centralbyrån.

Den 7 september kommer den inkomstrelaterade ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen att höjas. Den högst möjliga dagpenningen uppgår då till 910 kronor under de första hundra ersättningsdagarna, vilket är en ökning med 230 kronor. Därefter är ersättningen 760 kronor per dag. Samtidigt höjs den lägsta ersättningen med 45 kronor till 365 kronor per dag och för arbetslösa med sjukpenning ökar den dagliga ersättningen till 543 kronor.

De offentliga utgifterna förväntas öka med 1,8 miljarder kronor som följd av beslutet. Höjningen av taket utgör den största andelen av utgiften med 1,7 miljarder kronor medan höjningen av grundbeloppet utgör 100 miljoner kronor. Under 2016 beräknas statens utgifter för den höjda ersättningen uppgå till 2,5 miljarder kronor, vilket är en ökning med närmare tio procent.

Drygt 300 000 berörs

Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån kommer omkring 310 000 personer att påverkas av de nya ersättningsnivåerna. Främst berörs de personer som till följd av förändringen får ökad arbetslöshetsersättning, vilka får en genomsnittlig ökad inkomst på 2,7 procent eller 5 400 kronor år 2016. Dock kommer beslutet även att generera lägre inkomst för en del, bland annat genom att eventuella hushållstransfereringar så som bostadsbidrag sänks.

Omkring 244 000 personer berörs av höjningen av taket, som får en genomsnittlig ökad inkomst om 3,0 procent. Endast 75 000 personer påverkas av höjningen av grundbeloppet, vilket ger en ökad inkomst på 1,0 procent. Främst är det yngre personer samt låginkomsthushåll som berörs av grundbeloppets höjning.

Större andel män påverkas

En större andel män än kvinnor berörs av de nya ersättningsnivåerna, där mäns inkomstökning kommer att vara större. Männens inkomst beräknas öka med i genomsnitt 3,0 procent, vilket kan jämföras med kvinnornas genomsnittliga ökning om 2,5 procent. Skillnaden är ett resultat av att fler män än kvinnor har den högsta ersättningen per dag.

Effekt störst hos låginkomsthushåll 

Effekten av höjningen blir störst bland låginkomsthushåll och blir allt lägre ju högre inkomst. Den ekonomiska standarden beräknas öka med över två procent bland låginkomsthushållen medan standarden ökar med knappa 0,5 procent bland de hushåll med landets högsta inkomster.


https://www.pengar.se/nyheter/hogre-arbetsloshetsersattning-i-september


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt