Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fortsatt ökning av fordonsskulder

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Skulder relaterade till fordon fortsätter att öka.

Skulder relaterade till fordon fortsätter att öka. Det visar färska siffror från Kronofogden.

Vid årsskiftet noterades drygt 103 000 personer vara skyldiga närmare 1,9 miljarder kronor, som följd av obetald felparkeringsavgift, fordonsskatt, trängselskatt eller infrastrukturavgift. Antalet skuldsatta personer har minskat sedan årsskiftet 2014/2015, samtidigt som den totala skulden ökat - och det med fyra procent.

Framförallt är det skulder berörande trängselskatter som ökat under året. Under året ökade det totala skuldbeloppet med 11 procent, och uppgick till 340 miljoner kronor.

- Dessa skulder kommer förmodligen fortsätta att öka. Dels eftersom trängselskatten i Stockholm har höjts, kommenterar Johan Krantz hos Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Felparkeringsavgifter utgör dock närmare hälften av de totala fordonsskulderna med 930 miljoner kronor. Sedan 2014 har det endast skett en marginell ökning av felparkeringsskulder, och antalet inkomna ärenden minskade under fjolåret med 29 procent.

- Vi bedömer att den nya lagstiftningen rörande fordonsrelaterade skulder har haft en preventiv effekt, säger Krantz.

Broavgiften som infördes på Motalabron och Sundsvallsbron för närmare ett år sedan, innebär att den nya skuldtypen 'infrastrukturavgift' nu finns hos Kronofogden. Den totala skulden gällande infrastrukturavgift uppgick till omkring 4,2 miljoner kronor vid årsskiftet.

Sedan 2014 har även Kronofogden rätt att ta fordon med skulder i anspråk. Lagen har dock ej haft någon större effekt.

- Det beror på att det oftast rör sig om äldre fordon med ett begränsat värde. Det gör att det inte går att sälja fordonen till ett pris som överstiger kostnaderna för hanteringen, berättar Johan Krantz.


https://www.pengar.se/nyheter/fortsatt-okning-av-fordonsskulder


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt