Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fortsatt oförändrad tillväxttakt för lån

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Tillväxttakten för hushållens lån var oförändrad även i maj månad.

Tillväxttakten för hushållens lån var oförändrad även i maj månad. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

I mars uppgick den årliga tillväxttakten för hushållens lån till 7,5 procent. Det är oförändrat jämfört med både januari och februari månad. De totala lånen hos monetära finansinstitut var i mars 3 345 miljarder kronor, vilket är en ökning med 232 miljarder sedan mars månad förra året.

Framförallt är det bostadslånen som bidragit till månadsökningen. Bostadslånen ökade med 214 miljarder kronor mellan mars i år och motsvarande månad i fjol och uppgick till totalt 2 739 miljarder kronor. Den årliga tillväxttakten för bostadslån noteras därmed till 8,5 procent - vilket är 0,1 procentenheter högre än föregående månad.

Tillväxttakten för hushållens konsumtionslån minskade med 0,6 procentenheter till 2,7 procent i mars samtidigt som tillväxttakten för lån med övriga säkerheter minskade med 0,1 procentenheter till 3,7 procent. Hushållens konsumtionskrediter samt lån med övriga säkerheter uppgick till totalt 181 respektive 426 miljarder kronor.

Den genomsnittliga bolåneräntan för nya avtal var i mars 1,61 procent, vilket är en ökning från 1,60 procent i februari. Den rörliga räntan noterades till i genomsnitt 1,59 procent under månaden. Genomsnittsräntan på nyinsättningar på bankkonton uppgick till 0,08 procent, vilket är oförändrat från föregående månad. Samtidigt minskade räntan på konton med bindningstid alternativt begränsat antal fria uttag till 0,10 procent.


https://www.pengar.se/nyheter/fortsatt-oforandrad-tillvaxttakt-for-lan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt