Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Förändrade momsregler för elektroniska tjänster

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Skatteverket meddelar om nya momsregler vid årsskiftet.

Vid årsskiftet förändras momsreglerna för elektroniska tjänster. Det skriver Skatteverket.

Svenska företag som inriktar sig på försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster samt sändningstjänster till privatpersoner i EU-området betalar i nuläget moms till Skatteverket. De nya momsreglerna, som börjar verka från och med den 1 januari 2015, innebär att företagen nu ska betala moms i det land där försäljningen är baserad. Vilket även betyder att utländska företag med försäljning i Sverige ska betala moms här.

- Vårt intryck i dagsläget är att många berörda företag inte helt satt sig in i vad förändringen innebär för dem, säger Skatteverkets momsexpert Kerstin Alvesson i ett pressmeddelande.

Kalkylator Klicka här för att räkna på moms

Elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster innebär bland annat leverans av internetuppkoppling, TV-sändning eller streaming-tjänster över EU:s landgränser. Det innefattar även företag som bedriver försäljning av appar, spel och liknande elektroniska tjänster via egna webbsidor.

De nya momsreglerna gäller de företag som har en direkt försäljning till privatpersoner inom EU, och inte företag som har etablerat sig i utlandet. Företag med försäljning av appar, spel och andra elektroniska tjänster på olika marknadsplatser kommer inte att redovisa sin moms i det land den slutgiltiga kunder är bosatt, utan där anses marknadsplatsen som säljare och är ansvarig för redovisningen av moms.

MOSS, är en e-tjänst framtagen av EU, som ska göra det betydligt enklare att handskas med momsen. Tjänsten kan nås via Skatteverkets hemsida, och här kan företag registrera sig för moms på ett gemensamt ställe, för alla länder inom EU. De företag som önskar använda sig av e-tjänsten MOSS (Mini One Stop Shop) de första kvartalet 2015, kommer att behöva registrera sig innan årsskiftet.

- Tanken med MOSS är att det ska vara lätt att göra rätt. Vi hoppas att MOSS kommer att användas i stor utsträckning av de företag som omfattas av de nya momsreglerna, säger Robert Persson, verksamhetsutvecklare på myndigheten, i pressmeddelandet.


https://www.pengar.se/nyheter/forandrade-momsregler-for-elektroniska-tjanster


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt