Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fondsparandet slår alla rekord

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

2014 blev ett rekordår för fondsparandet.

Fjolåret blev ett ordentligt rekordår för fondsparandet. Det rapporterar Fondbolagens Förening.

Sammanlagt nysparades 152,8 miljarder kronor i fonder under förra året - vilket är ett historiskt rekord. Det tidigare rekordet, som sattes år 2009, uppgick till jämförelsevis låga 135 miljarder kronor för ett enskilt år. Samtidigt når den totala fondförmögenheten över 3 000 miljarder kronor, även det ett rekord utan dess like - aldrig tidigare har en så hög nivå mätts upp. Under året ökade förmögenheten med 521 miljarder kronor.

- 2014 var ett fantastiskt fondår. Den totala fondförmögenheten har ökat med mer än 520 miljarder kronor, varav omkring en tredjedel är nysparande och drygt två tredjedelar är värdeökning, säger Fondbolagens förenings VD Pia Nilsson i ett pressmeddelande.

Främst nysparades det i blandfonder samt obligationsfonder, som stod för runt 70 miljarder kronor vardera av den totala insättningen. Aktiefonder noterades samtidigt för ett inflöde om 10 miljarder kronor. 

- Jag vill passa på att lyfta värdet av riskspridning, vilket också spararna visar genom det stora intresset för blandfonder under 2014. Att själv välja olika fonder med olika inriktning är ett annat sätt att sprida riskerna, säger Nilsson.

NYSPARANDE I FONDER 2014

Aktiefonder9,7 MDKR
Blandfonder70,4 MDKR
Obligationsfonder68,6 MDKR
Penningmarknadsfonder-1,9 MDKR
Hedgefonder4,0 MDKR
Övriga fonder2,0 MDKR
Summa152,8 MDKR


https://www.pengar.se/nyheter/fondsparandet-slar-alla-rekord


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt