Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Flyttskatt - vad innebär det?

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Att byta bostad är inte gratis - här lär du dig mer om hur du påverkas av flyttskatterna.

Det är mycket som ska tas i beräkning för svenskar som köper eller säljer en bostad. Pris, banklån, försäkringar och själva logistiken kring flytten. Men det stannar inte där, det ska även betalas skatt. Det handlar om fyra olika sorters skatter som alla faller under begreppet flyttskatter. Här ser vi över vad det innebär, och ger dig underlag för att affären ska gå så smidigt som möjligt.

Sälja bostad

Ska du sälja din bostad får du vara beredd på att betala kapitalvinstskatt, vilket helt enkelt innebär att eventuell vinst från försäljningen beskattas, enligt en skattesats som idag ligger på 22%. Som vinst räknas försäljningspriset minus priset du köpte bostaden för, kostnader du lagt ut för att öka bostadens standard under de senaste fem åren samt kostnader för om- eller tillbyggnader.

Exempel

Säg att du köpte ett hus för trettio år sedan. 300 000 kronor kostade det då, och nu, tre decennier senare är det dags att gå skilda vägar. I takt med inflationen och andra omständigheter är värdet på huset nu 3 000 000. I kalkylen för kapitalvinstskatten finns även omkostnader för reparationer och andra förbättringar, totalt 50 000 kronor.

+ 3 000 000

- 300 000

- 50 000

x 0,22 = 583 000 kronor i kapitalvinstskatt

Uppskov och uppskovsskatt

Om planen efter försäljningen är att köpa en ny bostad kan du ha möjligheten att skjuta upp en del av vinsten genom att begära preliminärt uppskov, detta för att minska den omedelbara kapitalvinstskatten.

Det maximala värdet för uppskovet per fastighet är 1 450 000 kronor. Finns det andra delägare till bostaden blir ekvationen för ditt uppskovsbelopp din ägarandel multiplicerat med 1 450 000. Genom att multiplicera ditt uppskovsbelopp med skattesatsen får du reda på hur mycket av skatten du kan skjuta upp. Står du som ensam ägare av bostaden i fråga skulle du alltså kunna skjuta upp hela 319 000 kronor (1 450 000 x 0,22).

Ett preliminärt uppskov begär du samma år du deklarerat försäljningen av bostaden, och det gäller i ett år. Senast året därpå måste du ha förvärvat en ny bostad och sen begära ett slutgiltigt uppskov. Alternativet är att återföra uppskovet till beskattning. Det slutgiltiga uppskovet gäller så länge du äger den nya bostaden.

Maximalt uppskov beviljas för det mesta till de som köper en bostad i samma prisklass, eller dyrare, som den de tidigare sålt. Om bostaden du tänkt köpa är billigare än den du sålt dras prisskillnaden bostäderna emellan av från uppskovet.

Tills dess att du betalat in skatten som sköts upp måste du istället betala in en löpande skatt på 0,5% av hela uppskovsbeloppet.

Här kan du läsa mer om den uppsjö av regler, villkor och bestämmelser som rör uppskov och uppskovsskatt.

Köpa bostad

Även att köpa bostad kräver en del skatteintäkter, detta genom tre så kallade stämpelskatter: lagfartsskatt, pantbrevsskatt och expeditionsavgift.

Lagfarten är det dokumentet som bevisar att det är du som äger själva bostaden. I samband med köpet betalar du en stämpelskatt på 1,5% av bostadspriset för att få lagfart. Om vi antar att bostaden kostar 3 000 000 kronor blir lagfartsskatten 45 000 kronor.

Pantbrevet är bankernas säkerhet gentemot sina bolåntagare. Genom att pantsätta bostaden kan banken, om det kommer sig att du inte kan betala av dina lån, kräva att den säljs. Saknas det pantbrev måste det tas ut nya, för vilket kostnadenär två procent av dess hela värde i skatt, alltså två procent av de nya lånen.

Utöver detta tillkommer en expeditionsavgift på 825 kronor, något som ska motsvara vad det kostar för staten att administrera ägarbytet.

Villaägarnas Riksförbund har lekt med tanken på vad som skulle hända om varje svensk småhusägare bytte bostad under ett och samma år, och har kommit fram till att en samlad flyttskatt på 567 miljarder kronor skulle utlösas. Det kan jämföras med statens beräknade totala skatteintäkter för i år: 811, 8 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/flyttskatt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt