Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Flytta och öka chansen till jobb

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Chansen till sysselsättning ökar vid flytt över länsgränserna.

Chansen till sysselsättning ökar vid flytt över länsgränserna. Det framkommer av en rapport från Statistiska Centralbyrån.

En flytt över länsgränsen resulterar i en ökad chans till sysselsättning, framförallt för personer som står utanför arbetskraften. Så många som 42,9 procent av personer i åldersgruppen 15-74 år, som stod utanför arbetskraften, hade efter flytt över länsgräns fått sysselsättning. Bland de som inte flyttat var andelen betydligt mindre - 16,5 procent. Två år efter flytten var 44,7 procent av de som stått utanför arbetskraften i sysselsättning, motsvarande andel för de som stannat kvar i sitt län var 16,6 procent.

Unga personer har större tendens att flytta över länsgränserna. Under 2014 flyttade drygt en miljon inom Sverige, varav omkring hälften var personer i åldern 20-29 år. De senaste åren har antalet flyttar ökat, vilket främst kunde spåras till just nämnd åldersgrupp.

Sannolikheten att en person flyttar över länsgränserna är större om personen i fråga är arbetslös eller utanför arbetskraften. De personer med sysselsättning var samtidigt mindre benägna att flytta till andra regioner. Större delen av antalet flyttar skedde från en mindre till en större region. 

Andelen sysselsatta (15-74 år) var i fjol högst i Stockholms (70,4%) och Hallands län (70,0%), medan arbetslösheten var högst i Skåne (10,1%) och Gävleborgs län (9,8%). Allmänt för de län med en högre sysselsättningsgrad än riksgenomsnittet var att de var några av de folkrikaste i landet. 

Sett till åldersgruppen 25-64 år var dock skillnaderna markant mindre, det då ungdomarnas närvaro på arbetsmarknaden samt befolkningsstrukturen har viss inverkan på de regionala skillnaderna.


https://www.pengar.se/nyheter/flytta-och-oka-chansen-till-jobb






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt