Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fler yngre än äldre sparar skatteåterbäringen

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​En undersökning från SBAB visar att äldre slösar och yngre sparar när det kommer till skatteåterbäringen.

En undersökning från SBAB visar att äldre slösar och yngre sparar när det kommer till skatteåterbäringen.

Närmare sex av tio svenskar får i år skatteåterbäring, vilket är dubbelt så många än de som får kvarskatt. Av de som får återbäring i år uppger 25 procent att de kommer spara pengarna på sparkonto medan 8 procent ska spara i fonder. Omkring 20 procent säger att de kommer spendera återbäringen på nöjen eller resor medan en lika stor andel inte kommer göra något särskilt med pengarna.

Beroende på åldersgrupp är dock skillnaderna markanta när det kommer till vad skatteåterbäringen kommer att användas till. Hela 68 procent av den yngre skaran (20-29 år) uppger att de ska spara pengarna eller betala lån och krediter. Bland personer i de äldre åldersgrupperna är motsvarande siffra endast 42 procent. Framförallt är det åldersgruppen 40-55 år som uppger att de ska spendera sin återbäring. 

- Det gläder mig att unga visar på framförhållning och medvetenhet när det kommer till skatteåterbäringen. Det är ett utmärkt tillfälle att bygga upp en buffert och lägga grunden för ett bosparande, kommenterar Emma Persson, boendeekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste sparformen för skatteåterbäring, oavsett åldersgrupp, är sparkonto. Samtidigt väljer 18 procent att betala av lån eller krediter.

- Det är glädjande att så pass många väljer att betala av på lån eller krediter med skatteåterbäringen. Det är ett bra sätt att snabbt förbättra sin ekonomi.


https://www.pengar.se/nyheter/fler-yngre-sparar-skatteaterbaringen


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt