Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Fler tror på prisuppgång på bostadsmarknaden

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

SEB publicerade idag Boprisindikatorn för juli månad.

Allt fler hushåll tror på en fortsatt prisuppgång på bostadsmarknaden. Detta visar SEB:s Boprisindikator för juli månad som publicerades idag.

Boprisindikatorn ökar avsevärt upp till 64, vilket är den högst uppmätta siffran sedan juli 2007. Av de 1 000 hushåll som tillfrågats svarar 71 procent att de tror på ökade bostadspriser under kommande året. Det är en ökning med 6 procent från förra månadens undersökning. Samtidigt sjunker andelen som tror på nedåtgående priser, från 9 till 7 procent. Även den andel som tror på stillastående priser minskar, från 16 till 15 procent. 

- Det är en anmärkningsvärt kraftig uppgång. Förra månadens nedgång verkar därmed bara ha varit tillfällig och vi ser nu de högsta siffrorna sedan rekordåret 2007, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Hushållen tillfrågades innan Riksbanken meddelade om sänkningen av reporäntan, ändå ökade boprisindikatorn. Det har även undersökts om på vilken nivå hushållen tror att reporäntan ligger på om ett år. Den genomsnittliga nivån hamnade på 0,84 procent, vilket är en sänkning från juni månad med 0,01 procent.

- Hushållen förutsåg inte Riksbankens sänkning, och nästa månad ser vi förmodligen en lägre prognos från hushållen. Det anmärkningsvärda är att Boprisindikatorn stiger så kraftigt trots att hushållen när de svarade inte kände till den stora räntesänkning Riksbanken just genomfört, säger Jens Magnusson. 

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.https://www.pengar.se/nyheter/fler-tror-på-prisuppgang


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl