Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fler kvinnor har vårdnadsbidrag

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Majoriteten av föräldrar som har vårdnadsbidrag är kvinnor och i Markaryd är det vanligast med bidraget.

Nio av tio svenska föräldrar som hade vårdnadsbidrag under 2013 var kvinnor. Det skriver Statistiska Centralbyrån.

Totalt hade 7 100 föräldrar vårdnadsbidrag någon gång under förra året. Av dessa var drygt 90 procent kvinnor och generellt hade föräldrar med vårdnadsbidrag lägre inkomst före som efter bidragsperioden.

Föräldrar med barn över ett år, men som än inte fyllt tre, har möjlighet att stanna hemma och ha kvar både anställning och sjukpenninggrundande inkomst. För att få bidraget krävs det att barnet ej är inskrivet i förskola. Vårdnadsbidraget uppgår till maximalt 3 000 kronor per månad, är skattefritt och det är upp till berörd kommun att besluta om bidraget gäller för dess invånare.

Närmare femtio procent av Sveriges barn i åldrarna 1 till 3 år var förra året bosatta i en kommun som erbjöd vårdnadsbidrag. Vilket betyder att runt 170 000 föräldrar hade möjlighet till bidraget. Sammanlagt valde föräldrarna till 7 500 barn, eller fyra procent, att ta ut vårdnadsbidrag.

Under fjolåret var det genomsnittliga bidraget 16 000 kronor för de 7 100 föräldrarna som någon gång under året mottog vårdnadsbidrag. Av dessa hade 700 personer fullt bidrag året igenom, vilket ger 36 000 kronor. Sex procent av de barn med födelseår 2011 (som kunde få bidrag hela året), hade föräldrar som fick vårdnadsbidrag.

KOMMUNER MED STÖRST ANDEL BARN MED FÖRÄLDRAR SOM HADE VÅRDNADSBIDRAG 2013

PLACERINGKOMMUNANDEL
1Markaryd16,7%
2Övertorneå15,3%
3Gagnef13,6%
4Örkelljunga13,0%
5Vaggeryd12,3%
6Tjörn12,0%
7Öckerö11,1%
8Munkedal10,4%
9Vårgårda10,3%
10Tranemo10,3%


https://www.pengar.se/nyheter/fler-kvinnor-har-vardnadsbidrag


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt