Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fler kvinnor än män sparar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Det är för första gången i historien som fler kvinnor sparar jämfört med männen.

Det är för första gången i historien som fler kvinnor sparar jämfört med männen. Det skriver SBAB och hänvisar till en undersökning från Konjunkturinstitutet.

Varje månad intervjuar Konjunkturinstitutet 1 500 svenska invånare om hur de ser på den egna samt Sveriges ekonomi. Frågor ställs även om förväntningar om räntor och inflation, om planerade inköp av kapitalvaror och sparande. Nu, för första gången någonsin, har kvinnor gått om männen när det gäller sparande.

År 1996 uppgav 55,4 procent av männen att de förde ett kontinuerligt sparande, medan 48,9 procent av kvinnorna uppgav det samma. Sparandet har ökat betydligt bland både kvinnor och män de senaste tjugo åren, dock står kvinnorna för en avsevärt snabbare utveckling. Under perioden juli 2014 - juni 2015 har kvinnorna gått om männen och hela 76,9 procent sparar nu kontinuerligt, vilket kan jämföras med 76,8 procent av männen. 

Skillnaden mellan män och kvinnor har ofta minskat vid tider med hög tillväxt av den totala andelen sparande. Likaså har skillnaden förblivit oförändrad eller växt under perioder där andelen stått stilla eller haft en tillbakagång. Det är högst troligt ett resultat att männens sparande inte påverkas i lika hög grad av ekonomiska fluktuationer. 

Även fast fler kvinnor än män sparar, har männen större del av de totala medlen. Det så män främst väljer aktier och fonder vid sparande, medan kvinnor håller sig till kontosparande.


https://www.pengar.se/nyheter/fler-kvinnor-an-man-sparar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt