Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Fler amorterar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Allt fler väljer i dag att amortera. Dock minskar amorteringsviljan ju lägre belåningsgrad blir.

Allt fler väljer i dag att amortera. Dock minskar amorteringsviljan ju lägre belåningsgrad blir. Det rapporterar Finansinspektionen.

Det nya amorteringskravet har inte gått många förbi. Nu skriver Finansinspektionen att det faktum att många hushåll med förhållandevis hög belåningsgrad väljer att inte amortera, styrker behovet av införande av amorteringskravet. Samtidigt rapporteras om att allt fler hushåll amorterar. Från 2011, då knappa 40 procent av landet nya låntagare amorterade, har siffran ökat till 70 procent i fjol. Amorteringarna har dessutom ökat i storlek till 3,5 procent av hushållens inkomst.

Hushållens ambition att amortera sjunker i takt med belåningsgraderna. I fjol valde så många som 90 procent av låntagarna med en belåningsgrad om över 70 procent att amortera. Det kan jämföras med de hushåll med en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent, där endast 40 procent amorterade. Det anser Finansinspektionen "bekräftar behovet av ett amorteringskrav".

Hushållens skulder, varken i förhållande till bostadsvärde eller hushållens inkomst, växer inte - det trots de stigande bostadspriserna. För 2014 uppgick den genomsnittliga belåningsgraden till 67 procent, vilket är oförändrat sedan föregående år. Den genomsnittliga skuldkvoten förblev även den oförändrad på 366 procent.

Finansinspektionen rapporterar att hushållen i dag är bättre förberedda på sämre tider än för ett år sedan. I nuläget klarar allt fler hushåll aven högre ränta samt bortfall av inkomst än under 2013. 


https://www.pengar.se/nyheter/fler-amorterar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt