Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Finansiella sparandet noll

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Svenska hushålls finansiella sparande var noll under det tredje kvartalet.

Svenska hushålls finansiella sparande var noll under det tredje kvartalet. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Under det tredje kvartalet 2015 var transaktionerna i finansiella tillgångar och transaktionerna i skulder likvärdiga. Hushållens finansiella sparande var därmed noll miljarder kronor, vilket är en lägre nivå än tredje kvartalet 2012, 2013 och 2014, men i storlek med det genomsnittliga sparandet under åren 2004-2011. Det låga sparandet årets tredje kvartal är helt enligt norm då många väljer att ta ut semester under juli-september.

Det finansiella individuella sparandet uppgick till -32 miljarder kronor årets tredje kvartal. Det individuella sparandet är lägre som en följd av att insättningar till tjänste- och premiepensionen, som var stora under kvartalet, inte tas med i kalkylatorerna. Nettoinsättningarna till tjänstepensionerna uppgick ill 35 miljarder kronor under perioden och sparandet på bankkonton noterades till 24 miljarder kronor.

Under kvartalet sålde de svenska hushållen fondandelar om tre miljarder kronor, vilket är ett trendbrott. Hushållen har konstant under de senaste tre åren nettoköpt fondandelar.

Hushållens nettoupplåning skrevs till 57 miljarder kronor under kvartalet, och de totala skulderna uppgick till 3 556 miljarder medan de finansiella tillgångarna var 11 130 miljarder kronor.Den finansiella nettoförmögenheten noterades till 7 574 miljarder kronor, vilket är en nedgång om 64 miljarder sedan slutet av årets andra kvartal.


https://www.pengar.se/nyheter/finansiella-sparandet-noll


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt