Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Februari fortsätter vara "vabbruari"

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under februari månad ökade antalet vabbande föräldrar jämfört med motsvarande månad i fjol.

Under februari månad ökade antalet vabbande föräldrar jämfört med motsvarande månad i fjol. Det rapporterar Försäkringskassan.

Februari fortsätter att vara "vabbruari". I februari i år ansökte hela 246 000 föräldrar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn, även kallat Vabb. Det är en ökning med 38 000 personer från februari månad förra året. Därmed fortsätter februari vara barnens mesta sjukmånad.

Vabbandet har ökat en aning för barn i förskoleålder, medan barn i skolåldrarna håller sig allt mer friska.

Enligt Försäkringskassan betalades det ut 120 000 fler vabbdagar i februari 2015 än motsvarande månad i fjol.

- Det kan dels bero på att årets influensaperiod var lite tuffare och dels på ökande barnkullar, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson hos Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Vabb delas ut till föräldrar, alternativt närstående, när förvärvsarbete behöver avstås på grund av vård av sjukt barn. Det är främst barn mellan 1-2 år som har vabbande föräldrar. I fjol vabbade föräldrar till 55 procent av Sveriges barn i åldrarna 1-11 år, vilket motsvarar 753 000 barn. Totala antalet vabbdagar i fjol uppgick till 5,9 miljoner arbetsdagar, vilket är än ökning med omkring 200 000 dagar från föregående år. Värdet uppgick till cirka 5,2 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/februari-fortsatter-vara-vabbruari


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt