Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Extern utvärdering av Riksbankens penningpolitik

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Med hjälp av en utvärdering från två utomstående professorer ska Riksbankens penningpolitik ses över. Detta meddelades idag i ett pressmeddelande från Riksbanken. I utvärderingen ingår bland annat att granska räntenivåerna.

Idag uppgav Riksbanken i ett pressmeddelande att Riksdagens finansutskott har beslutat att göra en ny utvärdering av Riksbankens penningpolitik. Utskottet har utsett Bank of Englands tidigare chef professor Mervyn King och professor Marvin Goodfriends till att utvärdera penningpolitikeb. Perioden som kommer att omfattas av utvärderingen är 2010-2014.

Denna utvärdering är finansutskottets tredje externa utvärdering av penningpolitiken och ska vara klar mot slutet av 2015.

Genom att granska räntenivåerna ska man se om penningpolitiken uppnått sitt mål. Utvärderingen som sköts av King och Goodfriend kommer att innehålla analyser och bedömningar kring Riksbankens beslut att väga in riskerna med den höga skuldsättningen hos hushållen. Man kommer även att granska utformningen av det svenska inflationsmålet, den flexibla inflationsmålspolitiken och Riksbankens inflationsprognoser.

Anledningen till att man väljer två utomstående utvärderare grundar sig i ett tidigare beslut från Finansutskottet där man då beslutat att en oberoende och extern utvärdering av penningpolitiken ska genomföras vart fjärde år. Detta som komplement till utskottets egna årliga utvärderingar och öppna utfrågningar med riksbankschefen och de vice riksbankscheferna.

Ungefär vart fjärde år utser finansutskottet ett par framstående utländska experter för att göra en granskning. Denna expertrapport, riksbankens egna penningpolitiska redovisning och årsredovisning ligger till grund för att Finansutskottet ska kunna ha en demokratisk kontroll och insyn i Riksbankens arbete. 


https://www.pengar.se/nyheter/extern-utvardering-av-riksbankens-penningpolitik


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt