Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Export och import ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under det första kvartalet ökade varuexporten- och importen både i volym och värde.

Under det första kvartalet ökade varuexporten- och importen både i volym och värde. Det framkommer av siffror från Statistiska Centralbyrån.

Export och import i värde

Under det första kvartalet 2015 redovisas en ökning av både export och import av varor. Värdet av export och import ökade med fem procent vardera, jämfört med motsvarande period i fjol.

Värdet för varuexporten var 290 miljarder kronor, medan importens värde uppgick till 280 miljarder. Kvartalets handelsnetto noterades därmed för 10 miljarder, vilket är en ökning från fjolårets 9 miljarder kronor.

Rikets export till EU-området stod för en ökning om fem procent, likaså importen från området. Exporten ökade med bland annat 9 procent till Storbritannien, med 8 procent till Tyskland och med 4 procent till Danmark. Samtidigt ökade importen från Danmark med 10 procent och med 7 procent från Tyskland.

Till Asien ökade exporten med 7 procent och importen med hela 19 procent. Kina stod för en ökning av varuexporten med 9 procent, medan importen från landet ökade med så mycket som 32 procent. Även exporten till USA ökade, och det med 15 procent.

Export och import i volym

Sett till volym ökade varuexporten från Sverige med 2,1 procent under det första kvartalet i år. Samtidigt stod importen för en ökning om 4,4 procent. Varuimportens volym noteras därmed för en historiskt hög nivå för ett första kvartal. Exportvolymen ligger fyra procent under rekordnivån från 2008.

För första gången sedan januari-mars 2014 ökar exportvolymen av verkstadsvaror. Exporten ökade med två procent jämfört med motsvarande period förra året. Maskiner samt elektronikvaror och telekom ökade under kvartalet med 8 respektive 5 procent, kemivaror ökade med 6 procent och övriga varor stod för en volymökning om 7 procent.

Samtidigt ökade importvolymen av energivaror med hela 15 procent, importen av verkstadsvaror med 3 procent och övriga transportmedel med 19 procent. Även importvolymen av kemivaror ökade, och det med 7 procent.

Handelsnettot i april

Under endast april månad ökade varuexporten med 4 procent, vilket gav ett totalt värde om 99 miljarder kronor. Importen stod samtidigt för en ökning om 1 procent och uppgick till 93,3 miljarder. Därmed blev handelsnettot för april månad 5,7 miljarder kronor.

Handeln inom EU-området noterades för ett underskott på 9 miljarder, medan handeln utanför området redovisade ett överskott om 14,7 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/export-och-import-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt