Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Ett väl fungerande finansiellt system, men...

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Riksbanken bedömer att det finansiella systemet i dag fungerar väl. Dock anses den höga och ökande skuldsättningen bland landets hushåll vara en stor sårbarhet.

Riksbanken bedömer att det finansiella systemet i dag fungerar väl. Dock anses den höga och ökande skuldsättningen bland landets hushåll vara en stor sårbarhet.

Den relativt svaga konjunkturen till trots, har Sveriges storbanker en god lönsamhet samt tillgång till kostnadslåg finansiering. Dessutom är förmågan att återbetala bland bankernas låntagare i allmänhet god samt stressen på finansmarknaderna låg. Vilket i sin tur betyder att det svenska finansiella systemet fungerar väl i nuläget.

Samtidigt skriver Riksbanken att landets banksystem är mottaglig för störningar, då systemet är stort och tätt sammansatt. En stor andel marknadsfinansiering och en liten andel kapital i förhållande till tillgångarna leder också till att banksystemet riskerar att råka ut för störningar. Det höga risktagandet på finansmarknaderna är en orsak som kan leda till störningar i systemet. Skulle risktagandet minska i snabb takt och i sin tur leda till att osäkerheten ökar på marknaderna kan bankernas tillgång till marknadsfinansiering rusa nedåt. Ytterligare en orsak som kan medföra störningar är hushållens skuldsättning.

Riksbanken menar att de åtgärder som vidtagits med mål att bromsa skuldsättningen inte har varit nöjaktiga. Det föreslås ytterligare åtgärder för att hantera situationen, samtidigt som myndigheten skriver att Finansinspektionens amorteringskrav inte kommer få så stora effekter. Dock bör åtgärder sättas in med omedelbar verkan och menar att Finansinspektionen definitivt ska införa ett amorteringskrav.


https://www.pengar.se/nyheter/ett-val-fungerande-finansiellt-system-men


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt