Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Ersättning vid cykelolycka

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Skillnaderna i ersättning vid cykelolyckor är massiva. Skillnader som uppnår flera miljoner.

Beroende på vilken skada man får som cyklist vid en olycka skiljer ersättningen sig avsevärt. En cyklist som faller omkull och skadar sig så allvarligt att det leder till inkomstbortfall kan få mindre än 5 procent av vad en cyklist som blir påkörd av ett fordon får i ersättning. Skillnaden är inte liten heller - här snackar vi miljoner.

De senaste åren har ett skifte skett i trafiken. Idag sker det fler allvarliga cykelolyckor än vad det gör bilolyckor. Skiftet har att göra med utvecklingen av bilindustrin och att allt fler väljer cykeln. Varje år invalidiseras 2000-2500 människor i cykeltrafiken. 85 procent av dessa cykelolyckor är singelolyckor eller kollision med annan cyklist eller fotgängare. Av alla de som invalidiseras drabbas 10 procent av inkomstbortfall. Drygt 20 000 människor besöker ofrivilligt sjukhus efter cykelolyckor varje år. Skadorna är likvärdiga med de man ser vid bilolyckor.

Skador som skett vid olyckor där ett motorfordon har varit involverat täcks av trafikförsäkringen och gäller alla som varit inblandade. Däremot om en cyklist kolliderar med en annan cyklist eller själv välter omkull är det olycksfallsförsäkringen man får förlita sig på. En olycksförsäkring som inte betalar ut ersättningen i närheten av de summor trafikförsäkringen gör. Ersättningens storlek varierar avsevärt och de allra största skillnaderna ser vi när olyckan resulterar i ett inkomstbortfall. Skillnaderna i ersättning växer ju högre lönen är. Cyklar man däremot omkull från eller till arbetet och arbetsgivaren har en bra försäkring så blir skyddet betydligt bättre. Sammanfattningsvis är det alltså "bättre" ersättningsmässigt att krocka med ett motorfordon än att skada sig när man cyklar omkull själv - om man inte är på väg hem eller från arbetsplatsen.

Oavsett om man invalidiseras, drabbas av inkomstavfall eller endast får lindriga skador så anses trafikförsäkringen vara bättre än olycksförsäkringen.

Exempel på skillnaderna beroende på olycka och försäkring.

Kevin, 28 år, egenföretagare - elektriker, 40 000 kr/månad

Kevin cyklar omkull och får en axelskada. Axelskadan ger honom 15 % medicinsk invaliditet och han kan inte längre arbeta som elektriker. Kevin tvingas omskola sig och får en betydligt lägre lön på 25 000 kr/månad = inkomstbortfall.

Ersättning

Oförsäkrad, cyckelsingelolycka - 0 kr

Olycksfallsförsäkring, cykelsingelolycka under fritid - 348 000 kr

Kollektivförsäkring arbetsgivare, cykelsingelolycka t/r arbetsplats - 2 146 414 kr

Trafikförsäkring (obligatorisk), cykel-bilolycka - 5 915 533 kr

Skillnaderna i ersättning är markant beroende på försäkring och olyckans natur. För en cykelsingelolycka på fritiden får Kevin enbart runt 6 procent av den ersättning som han hade fått för samma skada om han kolliderat med motorfordon. 


https://www.pengar.se/nyheter/ersattning-cykelolycka


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt