Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Europeiska Centralbankschefen Mario Draghi.

ECB trycker pengar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Europeiska Centralbanken börjar trycka sedlar för att öka penningmängden med mål att få igång ekonomin.

Europeiska Centralbankens chef Mario Draghi meddelade igår att man kommer öka penningmängden med syfte att få igång ekonomin. 

ECB ska köpa statspapper på ett värde om 60 miljarder euro i månaden fram till och med september 2016, med syfte att få fart på inflationen och tillväxten. Det meddelade centralbankschefen under en presskonferens idag. Liknande åtgärder har tidigare tagits av USA, Japan och Storbritanniens centralbanker för att få igång ekonomin.

- Det är ett kraftfullt, unikt paket som ECB har sjösatt. Det hade ingen förväntat sig för någon vecka sedan och visar hur allvarligt läget är i Europa, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i en kommentar till Dagens Nyheter.

Beslutet från ECB-rådet är ett resultat av den tröga europeiska ekonomin, som drabbades hårt av finanskrisen 2009. Köpet av tillgångar ska göra det billigare att få tillgång till finansiering för företag och hushåll, vilket i sin tur bör leda till att inflationen stiger upp mot målet strax under två procent.

- Ska du få igång tillväxten krävs det mer av regeringarna. Kanske exempelvis att Tyskland för en politik som stimulerar investeringar och konsumtion. Det har visat sig att de länder som genomför strukturreformer, det kan vara skatteförändringar eller andra regler på arbetsmarknaden, ökar framtidstron bland företag och hushåll, säger centralbankschef Mario Draghi under presskonferensen.

 Den sammanlagda summan når 1 080 miljarder euro, vilket är betydligt mer än vad som spekulerats om. Nationella centralbanker kommer att bekosta åttio procent av inköpen och tjugo procent riskdelas. Strax efter beskedet igår föll euron.


https://www.pengar.se/nyheter/ecb-trycker-pengar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt