Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

ECB sänker räntan

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Europeiska Centralbanken sänker styrräntan och ökar pressen på Riksbanken inför kommande räntebesked i juli månad.

Pressen på Riksbanken ökar då Europeiska Centralbanken (ECB) väljer att sänka sin styrränta med 0,10 procentenheter till 0,15 %. I samma veva sänks ECB:s inlåsningsränta från 0 % till -0,10 %. En sänkning som resulterar i att banker nu får betala för att föra in pengar hos ECB. Sparekonomen Günther Mårder säger till Aftonbladet "sannolikheten för en räntesänkning (av Riksbanken) har stigit dramatiskt".

Nästa räntebesked från Riksbanken landar i juli månad. I och med sänkningen av Europeiska Centralbanken är pressen hög på Riksbanken att sänka räntan. "När ECB väljer att sänka räntan ytterligare för att stimulera euroområdets ekonomi får det följdverkningar för Riksbanken", säger Günther Mårder till Aftonbladet, "sannolikheten för en räntesänkning vid Riksbankens möte i juli har nu stigit dramatiskt". Skulle en sänkning ske, som är högst troligt, kan Sveriges bolånetagare skatta sig lyckliga. Även de som sparar på börsen kan glädjas, då extra kapital strömmar från räntesparande till aktiesparande - vilket kan leda till fortsatt uppgång.

Dagens läge med de överdrivna räntorna lyser strålkastare på Europas ekonomiska problem. Günther Mårder säger till Aftonbladet att "problemen påverkar utan tvekan svensk ekonomi negativt".

Samtidigt som ECB:s räntebesked gjordes offentligt meddelades det att man från och med nu kommer att erbjuda fyraåriga likviditetslån (T-LTRO) till banker. Det står även klart att man kommer att förbereda för regelrätta stödköp av säkerställda obligationer i framtiden. Europeiska Centralbankens chef Mario Draghi säger under en presskonferens att "vi beslutade om en kombination av åtgärder, för att stödja kreditgivningen i den riktiga ekonomin". De olika åtgärderna som ECB tagit till ska agera stöttepelare till den ekonomiska återhämtningen i euroområdet. Idag är inflationen för låg och genom att sänka euron ska man ge exportindustrin en skjuts för att få igång inflationen. Mario Draghi säger under presskonferensen att "ECB:s styrränta kommer att vara kvar på nuvarande nivå en längre tid, mot bakgrund av det låga inflationstrycket".


https://www.pengar.se/nyheter/ecb-sanker-rantan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt