Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Dyrare julklappar i år

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En undersökning från SBAB visar att svenskarna planerar spendera mer på julklappar 2014 än föregående år.

Sveriges befolkning räknar med att köpa allt dyrare julklappar i år. Det visar SBABs undersökning "Julklappspengarna 2014".

För tredje året genomförs undersökningen som ger svar på hur stor summa svensken i genomsnitt planerar att lägga på julklappar varje år. I år beräknar landets invånare att spendera i snitt 802 kronor per julklapp, vilket är en ökning med 25 procent, eller 163 kronor i jämförelse med fjolåret. Därmed menar SBAB att det mycket väl kan slås ett rekord i julhandeln 2014.

Majoriteten i Sverige lägger mellan 100 till 500 kronor per julklapp, men samtidigt ökar den del som väljer att spendera betydligt mer än så. Vilket leder till ett förhöjt genomsnitt.

- Det finns flera anledningar till att vi kan vara generösa i år. Det som framför allt gett många extra pengar att spendera är att boräntorna sjunkit med ungefär en procent sedan förra året. Varje lånad miljon har blivit tio tusen kronor billigare för alla med rörlig boränta, säger Maria Landeborn, privatekonom hos SBAB, i ett pressmeddelande.

Några ytterligare faktorer som bidrar till det höjda genomsnittet är att inflationen är noll och att reallönerna ökar, samt det jobbskatteavdrag som  genomfördes av den förra regeringen. Samtidigt har börsen stigit och gjort att sparpengarna har ökat i värde det senaste året.

Det framkommer även av undersökningen att 90 procent av befolkningen betalar sina julklappar med lön eller sparade pengar. Resterande väljer att låna eller skjuta upp betalningen. 60 procent av svenskarna köper dessutom minst en julklapp via nätshopping. Samtidigt väljer 30 procent att skänka pengar eller ett sparande i stället för en produkt i sig, medan 40 procent säger sig kunna tänka skänka pengar till välgörenhet framför en fysisk julklapp.

GENOMSNITTLIG KOSTNAD PER JULKLAPP (2012-2014)

ÅrKostnad
2012655 SEK
2013639 SEK
2014802 SEK


https://www.pengar.se/nyheter/dyrare-julklappar-i-ar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt