Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Dyrare bostad främsta orsak till utökat lån

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​En ny och dyrare bostad är anledningen som svenska hushåll främst kan tänka sig att utöka sitt bolån för.

En ny och dyrare bostad samt tillbyggnader av hus är de anledningar som svenska hushåll främst kan tänka sig att utöka sitt bolån för. Det visar en undersökning från SBAB.

Av undersökningen "Bo & Låna 2015" framgår att den enda anledningen där en övervägande andel uppger att de absolut eller troligen skulle utöka sina bolån är vid köp av en ny och dyrare bostad. För resterande åtgärder där befintlig bostad förbättras är majoriteten emot utökade bolån. Motståndet gentemot lånfinansiering för underhåll är därmed klart och tydligt. Det kan i sin tur innebära att många hushåll väljer att inte renovera och förbättra sin bostad.

Det underhåll som minst andel vill lånefinansiera för är trädgårdsarbeten. Endast 9 procent uppger att de absolut eller troligen skulle utöka sina lån för arbete i trädgården. Även fasadmålning och renovering av ytskikt inomhus (exklusive badrum och kök) är arbeten som hushållen föredrar att spara ihop till. När det gäller renoveringar av kök och badrum är 42 respektive 41 procent villiga att lånefinansiera.

Samtidigt uppger 50 procent att de är villiga att lånefinansiera vid tillbyggnader av sitt hus medan 39 procent kan tänka sig utöka bolånen för kompletterande byggnad på tomten så som garage.

- De flesta bostadsägare verkar ha en sund inställning till lånefinansiering. Bolån används vid köp av ny bostad och vid stora och bestående investeringar i bostaden. Underhåll och små förbättringar vill en klar majoritet i stället spara ihop till. Undantagen är möjligen köks- och badrumsrenoveringar som ju ofta kan bli kostsamma och därför ibland kräver lånefinansiering, säger Tor Borg, chefsekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

VAD KAN FÅ DIG ATT UTÖKA DITT BOLÅN?

Ja, absolutJa, troligenNej, troligen inteNej
Köp av ny och dyrare bostad24 %33 %14 %30 %
Tillbyggnad av hus15 %35 %19 %32 %
Kompletterande byggnad på tomten13 %26 %23 %38 %
Renovering av badrum12 %29 %26 %33 %
Renovering av kök12 %30 %25 %33 %
Takomläggning10 %32 %23 %35 %
Dränering10 %28 %24 %39 %
Renovering av ytskikt (exkl. kök & badrum)7 %17 %29 %47 %
Fasadmålning6 %12 %28 %54 %
Trädgårdsarbeten3 %6 %21 %70 %


https://www.pengar.se/nyheter/dyrare-bostad-utokat-lan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt