Sparakvittot är namnet på den app som samlar alla dina kvitton digitalt, på ett och samma ställe. I tisdags släppte företaget Findity AB sin uppgraderade version av appen, version 3.0 som ska vara anpassad för framtidens handel.

Det som gör denna app praktisk är att den samlar dina kvitton efter registrerade köp och lagrar dessa digitalt i appen. I dagsläget har företaget samarbete med flera butiker som är anslutna till tjänsten Sparakvittot.  Här kan du se vilka butiker som är anslutna till Sparakvittot.

Funktionen som appen fyller kan underlätta för dig som konsument. Du får en smidig överblick över dina tidigare köp och kan också bli mer medveten om hur du konsumerar. Butikerna har möjlighet att nå dig direkt via appen om en vara till exempel måste återkallas.

Sparkvittot är en så kallad ?Molntjänst? vilket innebär en IT-tjänst som tillhandahålls över internet med funktioner som traditionellt sköts på egna datorer men genom molnet sköts av någon annan.

Idag ägnar sig många företag och apputvecklare åt Molntjänster, men det är inte helt riskfritt. Samtidigt som molntjänsterna bidrar till mindre underhåll av IT-tjänster så blir det också svårare att kontrollera att underhåll och att säkerhet sköts korrekt.

Tjänsten ger också en möjlighet för butikerna att tjäna mer pengar på dig som konsument. Dina uppgifter om vilken vara du köpt och hur mycket pengar du lagt på varan kommer att finnas tillgänglig för de anslutna butikerna. På så sätt kan även butikerna skicka ut specifik reklam till dig baserat på dina tidigare köp.

- Idag behöver man inte vara appanvändare av Sparakvittot för att ta emot digitala kvitton. Det lagras under kundens personnummer i vår molntjänst. När kunden sen börjar använda appen trillar alla kvitton in i lådan, berättar Jojje Pettersson marknadschef för Findity AB.

En av frågorna som dyker upp kring denna app är på vilket sätt detta gynnar handelsbolagen och på vilket sätt handelsbolagen kan utnyttja appen för att öka sin försäljning. Jojje Pettersson berättar att appen får en mångsidig funktion för både konsument och handelsbolag då butikerna har möjlighet att skicka ut specifika erbjudanden till kunder som köpt en viss vara. Denna information kan butiken se om man uppgett sitt personnummer i Sparaappen. Det blir dock inget utrymme för spam-reklam från handelsbolagens sida.

- Tjänsten att ta emot erbjudanden och annan kommunikation från butiker kommer att bli valfritt av användare, uppger Jojje Pettersson.

Att spara kvitton digitalt i appen är gratis. Det är handeln och varje kassa som idag betalar en licensavgift för att erbjuda digitala kvitton.

Om de digitala kvittona är här för att stanna och om tjänsten kommer att lyckas etablera sig i handeln får tiden utvisa. På Sparakvittots hemsida uppgav företaget att närmare 75 000 användarkonton var registrerade i maj månad.