Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Den automatiska avtalsförlängningen

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Varje år kommer det in mängder av anmälningar angående automatisk avtalsförlängning till Konsumentverket. Nu har regeringen lagt fram ett förslag som ska gynna konsumenten i frågan.

Konsumentverket får varje år ta emot ett stort antal anmälningar angående automatisk avtalsförlängning. Nu kan det dock komma att bli ändring på detta! Statsråden Birgitta Ohlsson och Beatrice Ask meddelade den 5 juni 2014 att Regeringen lagt fram ett förslag till Lagrådet i frågan. Ett förslag som ska gynna konsumenterna.

Konsumentverket har länge varit motståndare av den automatiska avtalsförlängningen som används av bland annat telefoni-, bredband och dejtingtjänster. Anmälningar från upprörda konsumenter tas ofta emot som fått sin prenumeration förlängd utan vetskap eller medgivande. Nu har Konsumentverket vänt sig till Regeringen som valt att ta upp ärendet. 

KV:s förslag är att det ska bli obligatoriskt med en aktiv handling från konsumenten innan en avtalsförlängning kan ske - inte att avtalsförlängningar sker för att konsumenten har glömt bort. 

Att få svar på vad för regler som idag gäller angående automatiska avtalsförlängningar är svårt. Konsumentverket har varit med och drivit flera fall till domstol, allmän domstol och Marknadsdomstolen, men har inte blivit vettigare. Därför anser man att det är på tiden att det sker en förändring i lagar och regler. 

Det förslag Regeringen lagt på bordet lyder "näringsidkaren är skyldig att påminna konsumenten om att avtalet kommer att förlängas. Om det inte sker så har konsumenten rätt att säga upp avtalet."

Ett förslag som välkomnas med öppna armar av Konsumentverket.


https://www.pengar.se/nyheter/den-automatiska-avtalsforlangningen


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt