Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Dålig syn kan spela in på ekonomin

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​En av tio personer som inte klarar av att betala en oförutsedd utgift har dålig syn.

En av tio personer som inte klarar av att betala en oförutsedd utgift har dålig syn. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

Var tionde svensk som är oförmögen att klara en oförutsett utgift på 10 000 kronor ser dåligt. Det gäller även personer som ser dåligt trots användande av glasögon och kontaktlinser. Jämfört med de som klarar av att betala en oförutsett utgift är andelen som ser dåligt dubbelt så stor.

I dag har omkring 70 procent av den vuxna svenska befolkningen glasögon eller kontaktlinser, medan närmare 30 procent av de i åldern 16-19 år använder synhjälpmedel och 90 procent i åldersgruppen 50+.

Alla som använder glasögon eller linser ser dock inte helt ordentligt - sex procent ser nämligen dåligt trots synhjälpmedel. Denna andel av befolkningen skiljer sig mellan de som kan och de som inte kan betala en oförutsedd utgift om 10 000 kronor inom en månads tid.

Nio procent av de som inte har en kontantmarginal (oförmögna att klara en oförutsedd utgift) har svårigheter att se ordentligt trots glasögon och kontaktlinser. Det är en, statistiskt sett, betydligt större andel jämfört med de som har en kontantmarginal och ser dåligt trots synhjälpmedel. Den andelen uppgår till fem procent.

Ett likvärdigt resultat noterats för de som inte använder synhjälpmedel och är oförmögna att betala en oväntad utgift. 

Har svårt att se trots glasögon/linserAnvänder inte glasögon/linser med har svårt att se
Saknar kontantmarginal9,2 % (+/-1,8)4,3 % (+/-1,6)
Har kontantmarginal4,7 % (+/-0,5)3,0 % (+/-0,7)


https://www.pengar.se/nyheter/dalig-syn-kan-spela-in-pa-ekonomin


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt