Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Bra att känna till för dig som sommarjobbar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Har du som många andra fixat ett sommarjobb? Ska du endast arbeta över sommaren finns det en del bra saker att känna till. Visste du till exempel att om du tjänar mindre än en viss summa så ger det dig rätt till att inte behöva betala skatt?

Under sommaren är det många som tar semester och allt fler extrajobbare behöver hoppa in. Har du fått ett sommarjobb och vill få ut så mycket som möjligt av din lön så kan du fylla i en blankett från skatteverket som gör det möjligt för dig att slippa betala skatt på det du tjänat.

För att kunna fylla i blanketten som har namnet ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” ska du ha tjänat mindre än 18 782 kronor under år 2014. Detta är en jättebra möjlighet för dig som till exempel ska arbeta på ditt första sommarjobb och inte mottagit någon lön tidigare.

Det finns även dem som tjänar mer än 18 782 kronor. Är du en av dem som tjänat mer bör du skicka in en ansökan för att få rätt skatteavdrag. Detta kallas även att göra en ”jämkning.” Det som är bra med ansökan om rätt skatteavdrag är att du reducerar risken att arbetsgivaren skulle dra för lite i skatt och då kan du slippa betala mellanskillnaden nästa år, som även kallas för kvarskatt. När ansökan är färdig lämnas sedan beslutet till arbetsgivaren.

Tänk på att räkna ut i god tid hur mycket pengar du kommer att tjäna för att hitta de bästa tillvägagångssätten för just dig. Spara alltid anställningsbevis och lönespecifikationer då dessa kan komma att behövas som underlag vid ansökan. Tänk även på att ansökningar som skickas in till skatteverket kan ta ett par veckor att få behandlade så det gäller att vara ute i god tid. 


https://www.pengar.se/nyheter/bra-att-kanna-till-for-dig-som-sommarjobbar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt